GLENFIDDICH 21 ROKOV

 
21.png

Na dozrievanie whisky Glenfiddich 21 rokov Gran Reserva boli použité sudy po prémiovom karibskom rumu. Zdanlivý detail, ktorý nádherne dokresľuje celkový dojem tejto jedinečnej whisky. Destilát najskôr zreje 21 rokov v sudoch z amerického duba po americkom bourbone a potom je prečerpaný do špeciálne vybraných sudov po karibskom rumu, kde zreje nasledujúce 4 mesiace. Práve zrenia v starostlivo vybraných sudoch po karibskom rumu zintenzívňuje plný charakter tejto whisky a odlišuje ju od ostatných rovnako starých whisky. Navyše jednotlivé fľaše, ktoré sú uložené v luxusnom darčekovom boxe, sú podpísané hlavným miešačkou pálenice Glenfiddich Brianom Kinsmanom.

 

Rok založenia: 1887

Krajina pôvodu: Škótsko

Obsah Alkoholu: 40 %

 
 
 
 
 

Farba

Tmavo zlatá




ARÓMA

Intenzívne a vanilkovo sladké. Kvetinové, s ľahkým nádychom banánov, fíg, mliečne karamelky, nové kože a na pozadí veľmi príjemný dub. V druhom slede možné rozpoznať trochu sladovej až takmer medové sladkosti a pomarančovej kôry



Chuť

Spočiatku veľmi jemná, potom sa ale rozvinie do príjemnej svižnosti a živosti. Postupne sa začínajú objavovať suchšie tóny s náznakom príjemné pepřovitosti, suché dubovosti, až takmer zázvorové suchosti a ostrosti.



Záver

Veľmi dlhý, hrejivý, suchý a korenený





 
cite+(1).jpg
 


DESTILÁCIA

Obilniny (pšenica alebo jačmeň) sa na hrubo pomelú. Zmiešajú sa s horúcou vodou, aby sa uvoľnil škrob. Pridajú sa kvasinky a kvasením sa cukor premení na alkohol. Nasleduje destilácia, aby sa odstránili nečistoty a zostal iba čistý alkohol (94 % obj.).

ZRENIE

Destilovaný alkohol je uložený do sudov. Tam je ponechaný po dobu minimálne 3 rokov, v tomto prípade 21 rokov (dubové sudy dodávajú whisky väčšinu jej vône a farby). Potom sa stáča do fliaš.