GLENFIDDICH XX

 
xx smal.png

Pre tento experiment pozval Brian Kinsman, Malt Master pálenice Glenfiddich, dvadsať whisky expertov z celého sveta a dal im úplnú voľnosť, kedy mohli preskúmavať sklad tak dlho, kým každý z nich nenájde ten pravý sud, ktorý by ho najviac zaujal. Týchto finálnych dvadsať sudov, z ktorých prakticky každý mal inú históriu, či už dozrieval napr. V sudoch po portskom víne, v sudoch po sherry či nových sudoch z amerického dubu, dalo po zmiešaní neobvyklú a doslova neočakávanú a inovatívne whisky. Whisky, ktorá sa stala inšpiráciou pre vytvorenie tejto novej edície whisky Glenfiddich.

 

Rok založenia: 1887

Krajina pôvodu: Škótsko

Obsah Alkoholu: 47 %

 
 
 
 
 
 
cite+(1).jpg
 


VÝROBA

DESTILÁCIA

Obilniny (pšenica alebo jačmeň) sa na hrubo pomelú. Zmiešajú sa s horúcou vodou, aby sa uvoľnil škrob. Pridajú sa kvasinky a kvasením sa cukor premení na alkohol. Nasleduje destilácia, aby sa odstránili nečistoty a zostal iba čistý alkohol (94 % obj.).

ZRENIE

Destilovaný alkohol je uložený do barelov. Tam je ponechaný po dobu minimálne 3 rokov, v tomto prípade 12 rokov (dubové sudy dodávajú whisky väčšinu jej vône a farby). Potom sa stáča do fliaš..